Foto: Leonora Toplica/SVT

Skolinspektionen stänger två Al-Azharskolor i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen stänger två skolor i Örebro, det gäller Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är enligt Skolinspektionen att det finns allvarliga brister som rör huvudmannens ägar- och ledningskrets. Beslutet innebär att Al-Azhar stiftelsen i Örebro inte får bedriva skolor, då godkännandet dras tillbaka.

Styrelseledamot återvändare från Syrien

Skolinspektionen skriver i pressmeddelandet: ”Beslutet grundar sig på de lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet 2018/2019. De innebär att Skolinspektionen ska pröva ägar- och ledningskretsens insikt och lämplighet samt ekonomiska förutsättningar för att driva en skola”.

Skolinspektionen uppger bland annat att de fått uppgifter om att en person valts in i styrelsen, som återvänt från Syrien.

– Han har rest till Syrien i samband med krig i syfte att ansluta sig till en terrororganisation och därefter återvänt till Sverige. Den här personen är enligt uppgifter från Säpo fortfarande anhängare av våldsbejakande islamism och har ett brett kontaktnät i den våldbejakande islamismen i Örebro, säger Anders Gullberg, på Skolinspektionen.

Har lämnat styrelsen

Enligt Säkerhetspolisens bedömning är Al-Azharstiftelsen i Örebro en verksamhet där barn troligtvis utsatts för radikalisering.

Är den här personen kvar i styrelsen idag?

– Den personen har lämnat styrelsen sannolikt i samband med att styrelsen fick kännedom om att skolinspektionen fått den här informationen.

Elevernas skolsituation ska lösas

177 elever går på grundskolorna, enligt skolans hemsida. Nu är det upp till elevernas hemkommun att erbjuda dem utbildning i en kommunal skola, enligt Skolinspektionen.

Katarina Arkehag som är förvaltningschef förskola och skola i Örebro kommun har precis fått beskedet när SVT Örebro når henne.

– Vi påbörjar arbetet nu. Vi måste se vad det här innebär, säger hon, och förklarar att kommunen kommer att ha en beredskap för att lösa elevernas skolgång.

Gäller från 15 juli

Skolinspektionens beslut gäller från och med den 15 juli.

SVT Nyheter söker företrädare för Al-Azharstiftelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.