Al-Azhar-stiftelsen krävs på mångmiljonbelopp av Skolverket

Publicerad

Skolverket kräver tillbaka pengar från den muslimska Al-Azhar-stiftelsen, som bland annat drivit friskolor i Örebro. Det handlar om ett likvärdighetsbidrag på 2,5 miljoner kronor som Skolverket kräver tillbaka, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var 2021 som Al-Azhar-stiftelsen fick bidraget av Skolverket, men tidigt i år drogs det tillbaka och myndigheten krävde tillbaka pengarna. Stiftelsen har däremot inte gjort någon återbetalning och nu har kravet gått till Kammarkollegiets inkassogrupp, som driver in skulder åt staten.

Senast den 11 december ska summan vara inbetald annars tas ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten med ytterligare kostnader som följd.

Stiftelsen drev tidigare två friskolor i Örebro, en i Mellringe och en i Vivalla. Tillståndet för dessa drogs in av Skolinspektionen i juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet