Linda Wolf är utredare på Skolinspektionen. Foto: SVT/Skolinspektionen

Ny intressent vill ta över Al-Azharskolans lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan kom Förvaltningsrättens dom som avslog Al-Azharstiftelsens överklagan. Skolorna i Örebro kommer alltså att hållas stängt, men det finns en ny intressent som vill ta över lokalerna.

– Ja, vi har fått in en ansökan, bekräftar Skolinspektionens utredare Linda Wolf.

SVT Örebro har tidigare rapporterat om Skolinspektionens hastiga beslut om att stänga ned Al-Alzharskolan i Vivalla och Mellringe, som kom dagen efter skolavslutningen.

Detta efter att uppgifter från Säkerhetspolisen visat att barn troligtvis kan ha radikaliserats och utsatts för rekrytering.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

”Olämpliga som grupp”

Det hastiga beslutet har kritiserats av flera lärare eftersom att de blev av sina jobb, berättar en av de tidigare lärarna SVT pratat med.

– Vi har förståelse att det är ett tufft beslut för elever och lärare. Vi ser ingen skäl att ifrågasätta Säkerhetspolisens uppgifter, utan vi har tyckt att det var allvarliga uppgifter som vi agerade snabbt på, säger Linda Wolf, utredare på Skolinspektionen.

Det handlar om en styrelsemedlem som ska ha åkt ner till Syrien flera år innan hen blev en del av styrelsen och som inte ska ha vistats på skolan, är ett tillräckligt skäl  för att stänga ned skolan?

– Vi har gjort en ägar- och ledningsprövning på hela styrelsen och bedömt att de är olämpliga som grupp. Om du ingår i en styrelse så har du inflytande på verksamheten, säger hon.

Ny intressent

Al-Azharstiftelsen överklagade Skolinspektionens beslut men under veckan kom Förvaltningsrättens dom som gör att Skolinspektionens beslut om nedstänging står fast.

– Vi tycker att det är korrekt att Förvaltningsrätten har dömt till vår fördel, säger Linda Wolf.

SVT Örebro har tagit del av en ansökan som skickats in till Skolinspektionen där en ny intressent vill ta över lokalerna.

I klippet ovan berättar Linda Wolf mer om den nya intressenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet