Förvaltningsrätten avslår överklagandet och ger Skolinspektionen rätt. Foto: Leonora Toplica/SVT

Förvaltningsrätten avslår överklagande om Al-Azharskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ger Skolinspektionen rätt gällande beslutet att återkalla Al-Azharstiftelsen i Örebros godkännande att bedriva skolverksamhet.

– Det är säkerhetspolisens uppgifter som har legat till grund för det här, säger rådmannen Karin Königsson till SVT Örebro.

Det var i juni som Skolinspektionen återkallade stiftelsens godkännande att bedriva skolor, vilket innebar att barnen på Al-Azharskolan i Vivalla och Mellringe fick byta skola. Bakgrunden var att det enligt Säkerhetspolisens bedömning var en verksamhet där barn troligtvis utsatts för radikalisering.

Flera av de bristerna inträffade innan denna styrelse, ändå tar man det här beslutet?

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

– Vi ska också göra en bedömning om det forfarande vid tiden för domstolen, finns grund för återkallelse. Vi har då funnit att de brister som säkerhetspolisen har angett är så pass allvarliga att det inte räcker att utföra något föreläggande som skolan ska utföra, säger rådmannen Karin Königsson till SVT Örebro.

Har ni gjort egen utredning?

– Nej, vi har prövat den utredning och de handlingar som finns i målet, säger hon.

Al Azharstiftelsen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och ville att beslutet skulle hävas. Något som domstolen nu alltså gett avslag på.

– Stiftelsen uppfyller inte kravet på lämplighet för att bedriva verksamheten, säger Karin Königsson.

Stiftelsen kan överklaga beslutet till Kammarätten i Stockholm.

– Det ska de göra inom tre veckor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet