Al-Azharskolorna har överklagat skolstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Al-Azharstiftelsen i Örebro överklagat Skolinspektionens beslut att stänga skolorna. De vill i första hand se att beslutet hävs helt, i andra hand att de ska få möjlighet att förbättra de brister som myndigheten menar finns.

Stiftelsen meddelade i samband med Skolinspektionens beslut den 10 juni att de skulle överklaga beslutet, vilket de nu också gjort. Överklagan har de lämnat in till Förvaltningsrätten och vill, utöver ett hävande, också se att det överklagade beslutet inte ska gälla under tiden.

Anser sig lämpliga

I överklagan menar de att stiftelsens styrelseledamöter är lämpliga för att bedriva skolorna och ifrågasätter att Skolinspektionens uppgifter, som låg till grund för nedstängningen, var aktuella när beslutet togs.

Samtidigt menar de att de tar myndighetens kritik på allvar och har genomfört flera olika åtgärder för att säkerställa att skolverksamheten bedrivs korrekt. Bland annat har de anlitat en konsult som ska analysera skolverksamheten och styrelsen, samt handleda de som driver skolorna.

Avslutade styrelseledamots uppdrag

Stiftelsen menar också att de vidtagit åtgärder när det gäller den styrelseledamot som SÄPO pekat ut, genom att omedelbart ha avslutat personens uppdrag när de fick kännedom dennes kopplingar till extremistiska rörelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet