Foto: TT/SVT

Skolstiftelsen Al-Azhar i Örebro ska betala tillbaka statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fördjupad kontroll av Al-Azhar Stiftelsen som Skolverket beslutade om i vintras står det nu klart att flera brister uppdagats i den interna dokumentationen. Al-Azhar Stiftelsen Örebro skall betala tillbaka drygt 111 000 kronor i beviljade statsbidrag.

Den fördjupade kontrollen som Skolverket genomfört har omfattat Al-Azhar Stiftelsen Vällingby samt dotterbolaget Edinit AB tillhörande denna och Al-Azhar Stiftelsen Örebro. Totalt har de två stiftelserna och aktiebolaget under perioden 2015 till 2018, som helhet, tagit emot 14 miljoner kronor för sin skolverksamhet.

I den fördjupade kontrollen har dokumentation synats kring utbetalda statsbidrag på 1 572 425 kronor till Al-Azhar Stiftelsen Örebro som driver en friskola i Mellringe. Stiftelsen har tagit emot bidragen för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier.

Brister i dokumentation

I den fördjupade kontrollen som genomförts efter uppgifter om ekonomisk misskötsamhet, bland annat från Skolinspektionen, har myndigheten funnit brister i den interna dokumentationen. 

– Vi har valt att fokusera på de bidrag där pengarna ska gå till enskilda lärare, det vill säga Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet. Vi har gått tillbaka ända till 2015 i våra kontroller. De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket.

Återbetalningsskyldiga

Totalt skall nu de två stiftelserna och aktiebolaget återbetala 1,1 miljoner kronor av de utbetalda statsbidragen. Al Azhar Stiftelsen Örebro åläggs betala tillbaka 111 825 kronor av de pengar som betalats ut inom ramen för lärarlönelyftet.

I den fördjupade kontrollen av utbetalda statsbidrag för karriärtjänster samt statsbidrag för lärarlyftet till Al-Azhar Stiftelsen Örebro har myndigheten konstaterat att de uppfyllt kraven i förordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.