Al-Azharskolan i Örebro. Foto: SVT

Skolverket granskar muslimsk friskola i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse häktades tidigare i november misstänkta för en rad ekonomiska brott. Nu har Skolverket beslutat att inleda en fördjupad granskning av stiftelsen bland annat i Örebro.

”Vi vill säkerställa att statsbidragen använts till det som de ska användas till. Om den fördjupade granskningen visar att bidragen inte har använts enligt beslut, kommer vi att fatta beslut om återkrav”, säger Joakim Feldt, chef vid Skolverkets handläggningsavdelning, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har även Skolinspektionen startat en riktad tillsyn mot Al-Azharskolan i Örebro efter att det blev känt att bland annat rektorn för skolan är misstänkt för brott. Han och flera andra personer med kopplingar till styrelsen för koncernen är misstänkta för bokföringsbrott, trolöshet mot huvudman och penningtvätt.

Tidigare fått kritik

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit i blåsväder förr. Att skolan i Vällingby hade könsuppdelade gymnastiklektioner väckte uppståndelse 2016.

För ett drygt år sedan kritiserade Skolinspektionen Al-Azhar för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.