Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Tog miljoner från friskolor för att starta bank – döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll Svea hovrätts dom mot de fyra personer som tidigare varit knutna till i friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse. Samtliga dömdes i tingsrätten för grova ekobrott efter att stiftelsens grundare hade fört ut tio miljoner kronor från stiftelsen. Grundarens dom fastställs nu av hovrätten, medan de andra tre åtalade får straffen sänkta.

Grundaren, en man i 50-årsåldern, dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra och ett halvt år för grov trolöshet mot huvudman, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. Svea hovrätt fastställer nu domen, men kortar mannens näringsförbud från åtta till sju år.

Mannen har enligt rätten fört ut drygt 10 miljoner kronor som skulle gå till skolverksamhet ur stiftelsen för att starta en islamisk, räntefri bank.

Mildare dom för medhjälpare

De övriga tre dömdes i tingsrätten för att ha hjälpt grundaren genom att skriva falska handlingar som lämnats in till länsstyrelsen. Medhjälparna dömdes i tingsrätten till drygt två års fängelse vardera för skyddande av brottsling, bokföringsbrott och osant intygande, samtliga grova brott.

Hovrätten frikänner nu de tre från grovt skyddande av brottsling. De får även straffen kortade av hovrätten, från drygt två års fängelse till tio månaders fängelse. Hovrätten kortar även ned för näringsförbudet från fyra och ett halvt år till tre år.

Tingsrätten hade också dömt tre de övriga företrädarna att betala skadestånd till stiftelsen, men hovrätten skickar nu tillbaka frågan om skadestånd till tingsrätten, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Förnekar brott

Samtliga åtalade har förnekat brott. Både försvarare och åklagare överklagade till hovrätten.

Totalt var det sju personer som åtalades i målet, sex män och en kvinna. Två män har friats medan den åtalade kvinnan inte dök upp på huvudförhandlingen. Hon är nu anhållen i sin frånvaro.

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk profil.

I juni dömdes fyra män som tidigare var knutna till skolkoncernens ägarstiftelse för grova ekobrott.

Al-Azharskolan i Vällingby har varit omdiskuterad. Skolan fick 2016 kritik för att skolan hade könsuppdelade gymnastiklektioner. Året efter rapporterade TV4:s Kalla Fakta att samma skola lät flickor kliva på skolbussen längst bak, medan pojkarna fick kliva på i den främre dörren. Diskrimineringsombudsmannen konstaterade emellertid att det inte rörde sig om diskriminering.

Skolinspektionen har kritiserat Al-Azharskolan i Vällingby för att hålla bön under lektionstid, något som strider mot skollagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer