Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Fängelse för grova ekobrott i muslimsk skola

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse döms för grova ekobrott.

Den 51-årige grundaren av stiftelsen lät föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en islamisk bank.

Han döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 4,5 år för grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Genom olika transaktioner har han förflyttat pengar från stiftelsens konto, som skulle gå till skolverksamhet, till ett planerat bankprojekt – Sveriges första räntefria islamiska bank.

Grundaren har även fört över ytterligare ett antal miljoner till bankprojektet från stiftelsens dotterbolag och ett fristående bolag.

Skyddades av medhjälpare

Till sin hjälp har 51-åringen haft tre företrädare för stiftelsen som skyddat honom genom att skapa falska handlingar som man gett till länsstyrelsen. Enligt domstolen har pengar strömmat mellan stiftelsen och de olika bolagen, medan bokföringen allvarligt åsidosatts. De tre medhjälparna döms till fängelse i drygt två år vardera för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott.

Samtliga fyra får även näringsförbud och ska betala skadestånd till stiftelsen.

”Projektet att starta en islamisk bank, som krävde finansiering om minst 100–150 miljoner, föll på att de svenska bankerna inte ville medverka till att pengar från investerare i Mellanöstern fördes till Sverige. Det var fel av stiftelsen, som bedriver skolverksamhet, att överhuvudtaget medverka i ett sådant projekt och uttagen har också skadat stiftelsen”, säger rättens ordförande, rådmannen Caroline Hedvall, säger i en skriftlig kommentar.

Överklagas sannolikt

Samtliga åtalade har förnekat brott och grundarens advokat säger att domen med största sannolikhet kommer att överklagas.

– Det är klart att det är en besvikelse. Tingsrätten har gått på åklagarens linje och inte delat den bedömning som vi har gjort, säger advokat Max Ahlgren.

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit i blåsväder förr. Bland annat har Skolinspektionen kritiserat skolan för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

Totalt åtalades sju personer i målet. Två frias helt och den sista, en kvinna, dök aldrig upp på huvudförhandlingen och döms därför inte nu.

Fakta: Utsatt för kritik förr

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit utsatt för kritik förr.

Att skolan i Vällingby i västra Stockholm hade könsuppdelade gymnastiklektioner väckte uppståndelse 2016.

Året därpå blev det känt att samma skola lät flickor använda skolbussens bakre dörr medan pojkarna fick kliva på i den främre. Men Diskrimineringsombudsmannen slog fast att det inte var diskriminerande.

Skolinspektionen har också kritiserat Al-Azhar för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

När misstankarna om grov ekonomisk brottslighet uppdagades i fjol beslutade även Skolverket att inleda en granskning om bidragsfusk mot skolan. Den är ännu inte klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.