Här vid Rinkeby Allé var det tänkt att moskén skulle ligga. Foto: SVT/Johan Celsing Arkitektkontor

NCC drar sig ur moskébygge i Rinkeby efter misstänkta ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i styrelsen för friskolekoncernen Al-Azhar häktades förra veckan, misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Tre av de häktade är även centrala personer i insamlingsstiftelsen för bygget av en ny moské i Rinkeby. Nu meddelar byggföretaget NCC att man drar sig ur samarbetet med stiftelsen.

NCC:s samarbete med Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse inleddes i juni. Moskén skulle byggas vid Rinkeby allé till en kostnad på omkring 100 miljoner kronor, enligt förslaget. Men nu avbryter NCC samarbetet efter att misstankarna om ekobrott riktade mot personer i stiftelsen har blivit kända, vilket SvD var först med att rapportera.

– Vi har haft en osäkerhet när det gäller finansieringen, om de ska lyckas samla in den här mängden pengar. Nu när också den här misstänkta brottsligheten dök upp, känner vi att det inte finns förutsättningar för att det här ska kunna bli av, säger Fredrik Anheim, avdelningschef på NCC till SVT.

Även om personerna skulle frias, säger NCC att man ändå inte är intresserad av att fortsätta med projektet.

– Nej, i det här läget bedömer vi att det inte finns förutsättningar att samla in de pengar som krävs, säger Fredrik Anheim.

Misstänks för grova ekobrott

Det var i våras som länsstyrelsen anmälde flera högt uppsatta personer inom koncernen Al-Azhar, som driver muslimska friskolor, till Ekobrottsmyndigheten. Under förra veckan greps fyra styrelseledamöter samt en före detta ledamot misstänkta för flera allvarliga ekobrott. De sitter nu häktade misstänkta för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. En av dem misstänks även för grovt penningtvättsbrott.

Förutom sina engagemang i Al-Azhar är tre av de häktade även centrala personer i Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse.

Insamlingsstiftelsen har i drygt åtta år arbetat för att bygga en ny moské i Rinkeby. Stiftelsen fick kritik då den först var öppen för ekonomiskt stöd från Saudiarabien, men senare uppgav stiftelsen till SVT att man hade beslutat att inte ta emot utländska donationer.

Brotten kan ha pågått under flera år

Utredningen kring de misstänkta brotten är i ett intensivt skede och åklagaren kan därför inte svara på frågor, enligt Ekobrottsmyndigheten. I ett pressmeddelande skriver man: ”misstankarna rör brott som kan ha pågått under flera år. Nästa steg blir att hålla förhör med vittnen och misstänkta samt gå igenom och analysera bevismaterial”.

SVT Nyheter Stockholm har varit i kontakt med försvarsadvokaterna till fyra av de häktade personerna. Samtliga svarar att deras klienter nekar till brott. SVT har också sökt Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse för en kommentar, utan resultat.

Åtal ska väckas senast den 29 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.