Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Huvudmisstänkt från Al-Azharskolan omhäktas – nya brottsmisstankar har tillkommit

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hölls omhäktningsförhandlingarna för den huvudmisstänkte i härvan. Styrelsemedlemmar i skolkoncernen Al-Azharskolan misstänks bland annat för trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Nu misstänks huvudmannen för ytterligare brott.

Den man som suttit häktad, misstänkt för grovt bokföringsbrott, förblir fortsatt häktad. Det beslutades under torsdagen. Åklagaren har under utredningen kunnat redovisa ytterligare misstänkta grova bokföringsbrott.

– Han är fortsatt häktad och misstänks för ytterligare grova bokföringsbrott. Det är brott i de bolag vi tittar på som har anknytning till de tidigare brottsmisstankarna, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Flera släppta men misstankarna kvarstår

Det var i november som fem ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse häktades. De misstänks ha överfört nio miljoner kronor från stiftelsen och en miljon kronor från ett dotterbolag till tre utomstående bolag som kontrolleras av en av styrelsemedlemmarna, enligt åklagaren. Något som i så fall strider mot stiftelselagen.

I mitten av december släpptes fyra av de fem häktade då risken att de på fri fot skulle kunna försvåra utredningen hade minskat, enligt åklagaren. Misstankarna kvarstod dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.