Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Skolverket kräver Al-Azharskolan på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket kräver tillbaka drygt en miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar.
Skolorna har inte kunnat redogöra för att statsbidragen använts på rätt sätt.

Det handlar om pengar som skulle ha gått till enskilda lärare inom ramen för de statliga satsningarna Lärarlyftet, Karriärtjänster och Lärarlönelyftet.

Men Skolverkets kontroll visar på stora brister i den interna dokumentationen och totalt 1,1 miljoner kronor krävs nu tillbaka.

”De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar”, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Dömda för ekobrott

Al-Azhar, som driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet, har varit i blåsväder förr. I somras dömdes flera tidigare styrelseledamöter i ägarstiftelsen för grova ekobrott. Bland annat lät den 51-årige grundaren av stiftelsen föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en bank.

I samband med att misstankarna blev kända förra hösten inledde Skolverket en granskning för att även utreda bidragsfusk. Granskningen har omfattat stiftelsen i Örebro och Vällingby i västra Stockholm, samt ett dotterbolag till stiftelsen i Vällingby.

Bön på lektioner

De tre huvudmännen har tagit emot statsbidrag på totalt cirka 14 miljoner kronor de senaste fyra åren. Kontrollen omfattar 10 miljoner av dessa.

Tidigare har Al-Azhar-skolan även varit utsatt för kritik för bland annat könsuppdelade gymnastiklektioner samt bön under lektionstid, något som strider mot skollagen.

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet.

I somras dömdes fyra tidigare styrelseledamöter för grova ekobrott.

Skolan har även varit utsatt för kritik tidigare.

Att skolan i Vällingby i västra Stockholm hade könsuppdelade gymnastiklektioner väckte uppståndelse 2016.

Året därpå blev det känt att samma skola lät flickor använda skolbussens bakre dörr medan pojkarna fick kliva på i den främre. Men Diskrimineringsombudsmannen slog fast att det inte var diskriminerande.

Skolinspektionen har också kritiserat Al-Azhar för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer