Foto: TT

Skolinspektionen utreder den muslimska skolan

Publicerad

Under torsdagen avslöjade Expressen att en ledande person vid en muslimsk friskola i Västsverige frihetsberövats av Säpo. Den aktuella skolan har flera gånger tidigare kritiserats av Skolinspektionen, bland annat för religiösa inslag i undervisningen.

– Vi känner till att Säpo har frihetsberövat en person med anknytning till skolan. Vi har varit kontakt med skolan och vi gör vad vi kan för att få veta vad som har hänt, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

Skolinspektionen har tidigare upptäckt brister i skolans verksamhet, så som religiösa inslag i undervisningen och det har saknats undervisning i sex och samlevnad. Dessa brister bedöms vara åtgärdade. Sedan årsskiftet pågår en annan tillsyn.

– Vi har ett ärende på skolan, en så kallad ägare- och ledningsprövning där huvudmannens lämplighet att driva friskoleverksamhet bedöms. Nu får vi analysera om detta kan påverka det här ärendet, säger Johan Kylenfelt.

Vad kan ni göra utöver det?

– Vi kollar så att skolan följer skollagen. Elever skall inte utsättas för otillbörlig påverkan. Vi har tidigare kollat skolans värdegrundsarbete och vid en oanmäld tillsyn så fanns det brister men vid uppföljningen så hade det blivit bättre, säger Johan Kylenfelt.

Kan ni stänga skolan?

– Vi kan återkalla tillståndet och stänga skolan om det blir nödvändigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.