Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femteklassare på Eriksboskolan i Hjällbo visar upp de brev de skrivit till riksdagen och statsministern med förslag på hur man kan motverka gängvåldet och besparingar inom skolan. Foto: SVT

Skolklassen i Hjällbo vädjar om att minska våldet – skickar brev till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I hopp om förändring på den senaste tidens våldsvåg med dödsskjutningar har femteklassare på Eriksboskolan i Hjällbo kommit fram till flera förslag, som nu skickas till alla politiker i riksdagen.

– Det känns skönt att få våra åsikter hörda, säger Abdulla Nasradin som fick läsa upp sitt brev för två riksdagspolitiker på plats i klassrummet.

Framför varje elev i femteklassarnas klassrum finns ett A4-papper där de har skrivit frågor, förslag och egna upplevelser som de vill skicka till riksdagen.

Febrilt räcker eleverna upp händerna när riksdagsledamöterna Aylin Nouri (S) och Dzenan Čišija (S) frågar vem som vill börja läsa.

– Det känns skönt att vi kan påverka samhället, säger 11-årige Abdulla Nasradin. I sitt brev berättar han bland annat om sin bästa kompis kusin som mördats och sorgen han nu bär med sig.

Konkreta förslag

Eleverna har själva anhöriga och bekanta som har gått bort på grund av skjutningar. De har tillsammans fått välja vilka förslag som ska hamna i ett brev riktat till statsministern. Bland annat önskar de fler civila poliser och ökade resurser till sociala verksamheter riktade till barn och unga.

– Det fanns ett projekt som vi älskade för oss barn men det lades ner vilket gjorde oss ledsna och jag tror det är viktigt med sånt, säger Olivia Przybyl, 11 år.

I klippet ovan kan du höra eleverna läsa upp några av breven och höra politikernas svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.