Skolministern: Kommuner ska kunna få vetorätt – om konsekvenserna av en friskola är för stora

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) anser att Skolinspektionen måste ta större hänsyn till de konsekvenser en etablering av en friskola kan få för kommuner.

I Tibro vill kommunpolitiker kunna stoppa en friskola. Något de inte kan idag.

– Det är inte okej att många skolor kanske får lägga ner eller skära ner kraftigt för att man har en etablering av en fristående skola, säger hon.

I ett förslag från Socialdemokraterna ska friskolor kunna få mindre i ersättning än kommunala skolor, eftersom de har ett större uppdrag. Förslaget innebär också att kommuner måste genomföra en ordentlig konsekvensanalys innan Skolinspektionen ger tillstånd till en friskola i kommunen.

Redan i dag ska ju Skolinspektionen väga in påtagligt negativa följder för kommunen?

– Ja, men den är alldeles för vagt formulerad. Konsekvensanalysen ska bli obligatorisk. Vi får se om det räcker, är det fortsatt ett problem så kommer jag inte tveka med att gå fram med ett etableringsveto för kommunerna, säger Lina Axelsson Kihlblom (S), skolminister.

Omröstningen i riksdagen om skolförslaget är 7 och 15 juni.

Hör mer vad ministern tycker i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.