Därför tar politikerna strid mot friskolan i Tibro: ”Inte råd att bedriva ideologi”

Uppdaterad
Publicerad

På riksnivå är partierna tydliga i sin hållning när det gäller friskolor. Men på kommunal nivå kan det se helt annorlunda ut. I Tibro vill varken Liberalerna eller Centerpartiet att Raoul Wallenbergskolan startar en grundskola i kommunen.

– Man har inte råd att bedriva ideologi. Vi har ett antal skattekronor vi ska förvalta till invånarnas bästa, säger Jan Henningsson (C), barn- och utbildningsnämnden.

I klippet ovan kan du se varför S, C och L inte vill att Raoul Wallenbergskolan startar en grundskola i kommunen.

I dag finns det inga friskolor i Tibro, men två är nu på gång. Företaget Raoul Wallenbergskolan har fått sin ansökan till Skolinspektionen godkänd, om att starta en grundskola.

Valet 2022 Väst

Men Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, som styr i Tibro, menar att det här ställer till det rejält för kommunens ekonomi. De berättar att antalet elever helt enkelt inte räcker för att fylla både de kommunala skolorna och en ny friskola. Att driva skolor med för få elever, eller att tvingas lägga ner kommunala skolor, kostar pengar.

Skola invigdes nyligen

Kommunen har dessutom nyligen gjort en del större förändringar. En nybyggd kommunal skola invigdes för ett par år sedan, en annan skola ute på landsbygden byggs om just nu – och dessutom kommer högstadiet snart att byta plats till det gamla gymnasiet.

Därför har de styrande partierna överklagat Skolinspektionens beslut, en överklagan som förvaltningsrätten avslog.

Oppositionspartiet Moderaterna menar å sin sida att friskolor skulle göra Tibro mer attraktivt att bo i.

– Det höjer statusen på Tibro som boendeort, säger PeO Andersson (M).

Miljontapp för Uddevalla

I Uddevalla menar de styrande politikerna på liknande sätt att Nordic International Schools planer på en grundskola skulle innebära att kommunen går back, vilket SVT tidigare rapporterat om.

– Vi har räknat ut att det skulle kosta kommunen mellan 30 och 50 miljoner kronor extra, om Nordic International School skulle etablera sig, säger Roger Ekeroos (M), ledamot i kommunstyrelsen i Uddevalla.

Gymnasium är välkommet i Tibro

Den andra friskolan som är på gång i Tibro är Olinsgymnasiet. Den tar politikerna emot med öppna armar, från båda sidorna. Tibro saknar nämligen en gymnasieskola sedan Fågelviksgymnasiet lades ner 2018.

I klippet nedan hör du elever och boende i Tibro om hur de ser på friskolorna som är på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet