Foto: SVT

Trots folkomröstningen – ingen ny gymnasieskola i Tibro

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen ny kommunal gymnasieskola i Tibro. Det föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Det var i samband med valet i september som Tibroborna folkomröstade om en gymnasieskola. 7 av 10 röstade för att kommunen skulle bygga en ny gymnasieskola.

Men nu meddelar kommunstyrelsens ordförande Rolf Eriksson, (S), att det sannolikt inte blir någon skola. Han baserar beslutet på den gymnasieutredning som presenterades förra veckan.

– Utredningen ger inget stöd för en ny kommunal gymnasieskola, det skulle bli för dyrt och påverka andra verksamheter negativt, säger han i ett pressmeddelande.

Det var i samband med beslutet om att Fågelviksgymnasiet skulle läggas ner som ett folkinitiativ startades. Så många skrev på att Tibro tvingades låta invånarna folkomrösta om saken i samband med valet 2018.

”Stora risker”

Efter det har en utredning om för- och nackdelarna med att skapa en ny gymnasieskola genomförts, vilket SVT Nyheter Väst nyligen rapporterat om.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott dragit slutsatser från utredningen och enligt pressmeddelandet har man alltså kommit fram till att nackdelarna överväger fördelarna med en ny skola.

Bland annat lyfter man fram att utredningen visar att gymnasieelevernas resultat har förbättrats de senaste tre åren, alltså under de år som de gått på andra gymnasieskolor i andra kommuner.

Man menar nu att inrättandet av en ny gymnasieskola ”skulle medföra stora risker för kommunen”.

– Att en ny skola, oavsett storlek och utbildningsprogram, skulle locka elever i den omfattning som krävs för god kvalitet och försvarbar ekonomi är orealistiskt, säger Anna-Karin Johansson (C), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott i pressmeddelandet.

Det definitiva beslutet kommer så småningom att tas i kommunfullmäktige.

Så här sa några av poilitikerna till SVT Nyheter Väst för en vecka sedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.