Skolor rekryterar lärare med hjälp av robot

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsförbundet Väst vill locka nya lärare till sina skolor i Trollhättan och Vänersborg. För att lyckas med det ska man använda sig av ny teknik – i form av en robot.

Roboten i fråga har namnet RIC (Robot in Class), och kommer att befinna sig på skolorna under maj månad. Roboten går att styra via en dator eller surfplatta, och med hjälp av roboten kan lärarna delta i lektioner på distans för att enkelt kunna lära sig mer om skolan.

– På så sätt vill vi ge en äkta och transparent bild av hur det dagliga arbetet går till på våra skolor, säger Linda Blom, kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst.

Rör sig med hjälp av hjul

Roboten ser består av en skärm, där man kan se personen som använder den, och den rör sig med hjälp av hjul.

– Vi har testat tekniken och den fungerar bra. Det återstår bara att personerna som ska använda den måste lära sig att manövrera den och att skolorna ska känna sig bekväma med den, säger Linda Blom.

Ett alternativ till fysiska besök i skolorna

Vad har ni fått för reaktioner från skolornas personal hittills?

– De är mest nyfikna och intresserade av hur det ska fungera.

Finns det inte en risk att det distraherar eleverna i undervisningen?

– I början kanske det kan göra det lite. Men tanken är inte att den här roboten ska störa på något sätt. Den är inte en del av undervisningen, utan kommer bara att finnas där för att den som vill ska kunna vara med på lektioner och ställa frågor.

Är det inte bättre om lärarna gör ett besök på skolan för att sätta sig in i arbetet?

– Jo, det är naturligtvis det bästa. Men det är inte alltid man har möjlighet att ta sig iväg. Man kanske bor långt bort eller har svårt att komma ifrån sitt nuvarande jobb, och då är det här ett bra alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.