Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Noborn och Kristian Walter går i sexan på Rosendalsskolan i Göteborg och de säger att de föredrar, men de gillar även vegetarisk mat. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya skolkravet i Göteborg: Två köttfria dagar i veckan

Uppdaterad
Publicerad

De kommunala grundskolorna i Göteborg kommer införa två köttfria dagar i skolmatsalarna från och med nästa år, av klimatskäl.
– Det är oftast godare med kött än med vegetariskt, fast man vet att vegetariskt är bra för klimatet, säger Elin Noborn i 6C på Rosendalsskolan.

Göteborgs tio stadsdelar har minst en köttfri dag i veckan i bamba, men de allra flesta stadsdelar har redan två. Nu blir det ändring från och med 2020.

– Det är oftast godare med kött än med vegetariskt, fast man vet att vegetariskt är bra för klimatet, säger Elin Noborn i 6C på Rosendalsskolan som sitter och äter pasta carbonara i matsalen med två klasskompisar.

Beställningen för Göteborg: två veg i veckan

På grundskoleförvaltningen i Göteborg har man gjort en beställning för samtliga stadsdelar som lyder: en kött, en fisk, två vegetariska och en klimatsmart måltid. En klimatsmart måltid är en måltid som är klimatanpassad på något sätt säger grundskoleförvaltningen till SVT Nyheter Väst, men det måltiderna kommer inte bestå av uppvärmda rester.

Kostnaden för den nya beställningen kommer vara den samma, säger man från grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Kommunalrådet: ”Skillnad på kött och kött”

– Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här. Det viktigaste är att barnen får i sig näringsrik mat, säger Naod Habtemichael (C) kommunalråd i klimat och miljö om beslutet.

Vad är det som hindrar er då från att ta bort mer kött från skolmatsedeln?

– Det viktigaste är att man skiljer på kött och kött, att man köper in bra klimatanpassat kött och det gör vi i dag i Göteborgs kommun, säger Naod Habtemichael.

Titta mer i klippet på vad barnen på Rosendalsskolan tycker om att äta mindre kött och mer grönt.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts

hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer