Skolflickor injicerades med fel vaccin av skolsköterska. Foto: TT-bild

Skolsköterska felvaccinerade sju flickor i Falköping

Publicerad

Sju flickor skulle vaccineras mot HPV-virus men efter injektionen konstaterades att de fått fel vaccin. Händelsen har anmälts enligt Lex Maria.

I april skulle sju flickor i femteklass vaccineras mot HPV-virus på deras skola. Deras vårdnadshavare hade godkänt vaccinationen men efter bara en kort stund upptäcktes det att de fått fel vaccin.

30 minuter efter att skolsköterskan injicerat flickorna upptäckte hon att de av misstag fått vaccinet Tetraxim – vaccin mot stelkramp, difteri, kikhosta och polio.

Anmäls enligt Lex Maria

Händelsen har anmälts till IVO, Insepktionen för vård och omsorg, och enligt anmälan hade felvaccineringen kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Tetraxin ges vanligtvis i åttondeklass, men enligt ansvarig skolläkare så är det ingen fara att ta vaccinet tidigare. Han konstaterar i anmälan att enligt det gamla vaccinationsprogrammet – för elever födda innan 2002 vaccinerades man i fjärdeklass mot stelkramp, difteri och kikhosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.