Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fått träff från ett dna-register” – hör åklagaren berätta varför det tog tio år innan åtal kunde väckas. Foto: SVT

Sköt 12-åring i blodsfejd i Borås – ställs inför rätta tio år senare

Uppdaterad
Publicerad

En 12-årig pojke i Borås skjuts med flera skott och blir knivhuggen i halsen. Han får livshotande skador, men överlever.

Nu, drygt tio år efter händelsen, ställs en man i 40-årsåldern inför rätta.

– Det föreligger en blodshämnd mellan två släkter, säger åklagare Lena Medelius om motivet.

Det är nyårsafton 2013 vid Bodakyrkan på Hässleholmen i Borås. Den misstänkte 40-åringen har enligt åklagaren tagit sig från Storbritannien till Borås för att hämnas i en 20 år gammal fejd.

Han skjuter 12-åringen med flera skott mot bålen, varav tre av dem träffar. Han utdelar även flera knivhugg mot halsen på 12-åringen, enligt åtalet.

Blodshämnd mellan två släkter

Åklagare Lena Medelius menar att det handlar om en blodshämnd som pågått mellan två släkter, där offret tillhör den ena familjen och gärningsmannen den andra.

– Konflikten påbörjas år 2000 i Albanien. I samband med ett polisingripande avlider en person som tillhör familjen till 12-åringen. Även en polis skjuts till döds och en person som tillhör 12-åringens familj döms för brottet. Den som var polisinsatschef var en släkting till den nu misstänkte mannen, säger Lena Medelius.

– Sedan har konflikten fortsatt, fortsätter hon.

Blodsfejder i Albanien

Till stöd för sin bevisning lutar Lena Medelius sig på en rapport från Migrationsverket som utrett blodsfejder i Norra Albanien.

Per Hedqvist är tillförordnad enhetschef och senior analytiker på Migrationsverket. Han har varit med och tagit fram rapporten.

– Under långa perioder var blodshämnd det absolut vanligaste asylskälet gällande asylsökanden från Albanien. Det kan handla om tusentals fall där detta har åberopats genom åren, säger han.

Hotbilden finns kvar

SVT har varit i kontakt med brottsoffret som i dag inte vill berätta var i världen familjen befinner sig, men han berättar att det fortfarande finns en hotbild och han känner fortsatt en rädsla.

– Jag går inte ut på kvällarna själv, har alltid haft med mig någon, säger mannen som i dag är i 20-årsåldern.

Den misstänkte nekar till brott.

I klippet: Hör åklagaren berätta varför det tog tio år innan åtal kunde väckas.

BLODSHÄMND

Blodshämnd i det här sammanhanget är en del av en gammal albansk sedvanerätt som heter kanun. Blodshämnden ger enligt seden en familj rätt att utföra mord om någon i familjen blivit utsatt för en allvarlig förolämpning eller dödats.

Enligt Per Hedqvist, enhetschef på Migrationsverket, förekommer fenomenet än i dag men i mindre utsträckning. Hans uppfattning är att polisen i Albanien har god kännedom om aktiva blodsfejder men att det är svårt att bekämpa fenomenet, trots att det är olagligt, enligt albansk lagstiftning.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.