• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska trigga det maximala fältet mellan glädje och för mycket skräck, säger kommunikationschefen Mårten Westlund. Foto: SVT Magnus Dennert / Liseberg

Så ska Liseberg bli otäckare – börjar med skräckexperiment

Uppdaterad
Publicerad

I samarbete med danska forskare söker Liseberg nu frivilliga deltagare till ”Peak Fear”. Ett experiment som ska utforska gränsen mellan underhållning och skräck. Målet – att göra nöjesparken otäckare.

– Vi ska trigga det maximala fältet mellan glädje och för mycket skräck, säger kommunikationschefen Mårten Westlund.

Tillsammans med danska forskare på Århus universitet ska Liseberg undersöka var gränsen för underhållningsskräck går och man söker nu deltagare i alla åldrar från hela världen för att på en hemlig plats utsätta dem för skräckfyllda upplevelser.

Vaccin mot stress

De som vågar delta i experimentet kommer utsättas för olika sorters skräck för att på så vis hitta ”peak fear”, enligt Mårten Westlund. Och de danska forskarna menar att skräck kan fungera som ett slags vaccin mot stressen i vardagen.

– Genom att jobba med de här känslorna i en påhittad miljö menar de att man blir bättre på att möta dem i vardagen, säger Mårten Westlund.

Men vill folk som kommer en nöjespark verkligen bli skrämda?

– Ja, det vill de faktiskt, de allra flesta.

Parken söker testkaniner från hela världen men har riktat informationen till främst USA, Storbritannien, Danmark, Sverige, Norge och Tyskland.

Följ med in på skräckattraktionen Vinden på Liseberg i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.