Foto: SVT

Skridskoåkare i hundratal invaderade hästhage på Orust

Publicerad

Efter att ryktet spridit sig om en bra skridskosjö på norra Orust har hundratals personer sökt sig dit under de senaste veckorna. Och för att ta sig till sjön väljer de många besökarna att passera genom en intilliggande hästhage.

– Det fungerar inte, säger hästägaren Anna-Karin Olsson.

En av coronapandemins många effekter är att allt fler hittar ut i naturen. Och med anledning av den senaste tidens kallare väder på västkusten har många gett sig ut för att åka skridskor på de istäckta sjöarna.

Orustbon och hästägaren Anna-Karin Olsson äger marken mellan en väg och en sjö på norra Orust där hon också har sina hästar. Hon menar att det blir problematiskt när så många väljer att passera genom hagen för att ta sig ut på sjön eftersom det påverkar hästarna negativt.

– Hästarna är kanske vana vid att en eller ett par personer passerar genom hagen på en dag, inte hundra personer, säger hon.

Får inte förbjuda eller hindra besökare

Enligt allemansrätten har den som vill rätt att vistas i naturen oberoende vem som äger marken, under förutsättning att man visar hänsyn till naturen och till växt- och djurlivet. Huvudregeln är att inte störa och inte förstöra.  

Som markägare kan man därför inte förbjuda människor från att passera privat mark långt från den egna bostaden. Inte heller om det gäller en beteshage där tamdjur rör sig. Däremot går det bra att sätta upp skyltar som varnar för till exempelvis potentiellt aggressiva djur eller risk för ras.

Orolig för konsekvenserna

Anna-Karin Olsson säger att hästarna är vana att utstå allt från helikoptrar och fyrverkerier men är ändå orolig för vad som kan hända om hästarna blir för pressade av den stora mängden människor i hagen.

– Hästar är flyktdjur och blir de rädda så stannar de inte för någon. Det kan bli farligt,  säger hon.

Samtidigt så är hon positiv till det stora intresset för sjön och skridskoåkningen.

– Det är jätteroligt att så många vill åka skridskor, men man måste inte gå genom hästhagen för att ta sig ut på sjön, säger hon.

Fakta om allemansrätten

1. Allemansrätten får nyttjas oberoende av markägarens samtycke, men inte innebära någon form av olägenhet eller skada för markägaren.

2. I skyddade områden är allemansrätten begränsad. Det gäller exempelvis nationalparker eller naturreservat och bestämmelser finns ofta uppsatta på skyltar.

3. Allemansrätten nyttjas på egen risk. Går man in i en hage med djur i och blir biten är det inte markägarens ansvar.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.