Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landvetter flygplats (t.v.) och bild från polisens förundersökning (t.h.). Foto: Polisen/TT

Bröder skulle ansluta sig till IS – döms även i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer två bröder från Göteborg till åtta månaders fängelse för resandebrott enligt lagen om terroristbrott. När de greps på Landvetter var de på väg till Libyen, Syrien eller Irak för att ansluta sig till Islamiska staten (IS).

De två bröderna, båda i 40-årsåldern, greps av Säkerhetspolisen på Landvetter när de skulle resa ner till Islamiska Staten för att ansluta sig till terrorgruppen.

Männen dömdes till åtta månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt och var därmed de första att dömas för ett så kallat resandebrott enligt terroristlagen.

Överklagade dom

Men bröderna överklagade domen och nu har även hovrätten för västra Sverige prövat åtalet och håller sig till tingsrättens bedöming. Hovrätten menar att bevisningen håller och att bröderna rest med syfte att ansluta sig till terrororganisationen för att medverka till terroristbrott.

Bröderna forsätter att neka till brott och menar att de enbart ville återvända till sitt hemland.

Omfattande material från chattkonversationer har varit en viktig del av bevisningen i både tingsrättens och hovrättens bedömning.

I klippet nedan hör du bland annat försvarsadvokaten Pontus Lindgren efter tingsrättsdomen tidigare i våras – och varför ett överklagande till hovrätten var att vänta. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare, Henrik Olin, menar att domen mot de två bröderna är unik. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.