David Lega kritisk till LSS-utredning

Publicerad

Regeringens utredare föreslår att barn under tolv år med ett funktionshinder och de över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans. Det får David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg, att reagera starkt.
– Det är ett förslag som är fel på alla nivåer, säger Lega till SVT Nyheter Väst.

Det förslag som nu skickats ut till experter på området som SVT Nyheter tagit del av innehåller förslag som kraftigt reducerar rätten till assistans

Barn under tolv år föreslås oavsett funktionshinder inte få hjälp av personliga assistenter. Istället ska de kunna få en ny insats: omvårdnad och stöd för barn. Barn som inte har stora omvårdnadsbehov ska kunna få en annan insats, boendestöd.

– Det skulle förgöra livet för många barnfamiljer som redan är hårt pressade även fast de har assistans i dag, säger David Lega som själv är rullstolsburen och lever med personlig assistans.

– Det innebär att jag kan gå till ett jobb och kunna leva mitt liv istället för att bara överleva. Jag är för att se över LSS men vi ska utveckla och modernisera lagen, säger han.

Vill stoppa förslaget

Att även personer över 80 år föreslås förlora assistansen skulle betyda försämringar menar Lega.

– Då skulle de behövas tvångsplacera människor på äldreboenden. Det blir en form av institutionalisering som inte behövs och i framtiden kommer det att vara en brist på platser på äldreboenden.

– Jag hoppas att regeringen inte går på det som utredaren föreslår och vi kommer göra allt för att stoppa detta, säger David Lega.

Sent under fredagskvällen svarar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) på vad hon anser om det som kommit fram i ett första utkast till regeringens LSS-utredning.

”Jag kommenterar gärna utredningen när den är klar i höst. Men nu är det för tidigt att spekulera i vad den skulle kunna komma fram till. Jag kan bara konstatera att utredaren inte säger sig ha för avsikt att presentera förslag som skulle försämra för barn och familjer”, skriver Ann-Sofie Hermansson i ett sms till redaktionen under fredagskvällen.

”Ska inte försämra”

TT har sökt barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), vars presstab hänvisar till utredaren.

”Vi arbetar med att hitta olika lösningar på det uppdrag vi har och under arbetets gång tar vi fram utkast till texter som innehåller tankar kring olika möjliga förslag som vi diskuterar i expertgruppen”, skriver utredaren Gunilla Malmborg i ett meddelande till TT.

”Min avsikt, som jag har varit tydlig med, är inte att lämna förslag som innebär försämringar för barn och deras familjer. Utredningens arbete pågår och jag ska lämna ett betänkande den 1 oktober. Först då kommer det att finnas färdiga förslag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer