Den som behöver mycket hjälp med så kallade grundläggande behov, som att äta eller tvätta sig, har rätt till hjälp med personlig assistans från Försäkringskassan. Foto: Arkivfoto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringens utredare: Avskaffa assistansen för barn och gamla

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år ska inte ha rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringens utredare i den kommande LSS-utredningen som SVT Nyheter tagit del av. Istället ska de få stöd framför allt i hemmet, vilket innebär inskränkningar för barn som inte specifikt behöver vård hemma utan vill kunna röra sig som andra.

Regeringens utredare, Gunilla Malmborg, har i uppdrag att se över LSS, lagen som ger vissa funktionshindrade rätt till personlig assistans.

Det förslag som nu skickats ut till experter på området som SVT Nyheter tagit del av innehåller förslag som kraftigt reducerar rätten till assistans. Barn under tolv år föreslås oavsett funktionshinder inte få hjälp av personliga assistenter.

Två nya insatser

Istället ska två nya insatser införas, enligt förslaget – ”aktiv tillsyn av övervakande karaktär” och ”omvårdnad och stöd för barn”.

Det första är ett stöd för barn över 12 år som har en psykisk funktionsnedsättning som har aggressivt och utåtagerande beteende. De ska kunna få rätt till en annan sorts assistent som hjälper till med övervakning så att barnet inte skadar sig själv.

Det andra är för barn under 12 år med allvarliga fysiska funktionshinder. De barnen har stora vårdbehov under hela dygnet och kan få hjälp i hemmet.

Barn som inte har stora omvårdnadsbehov ska kunna få en annan insats, boendestöd.

Kraftiga inskränkningar

Det här innebär kraftiga inskränkningar för barn som inte specifikt behöver vård hemma. Tidigare har lagen fokuserat på att alla ska kunna delta i samhället, oavsett ålder och funktionshinder. I dag kan barn med personliga assistenter åka på kollo eller fritidsaktiviteter, som andra barn.

Begränsningarna ska också gälla äldre. I dag har den som har assistenter vid 65 års ålder rätt att behålla den hjälpen, men inte den som skadas eller blir funktionshindrad efter 65 år. I det nya förslaget begränsas rätten så att de som fyller 80 år istället ska få hjälp av kommunernas äldreomsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS

Mer i ämnet