När fler får sin personliga assistans indragen ökar kommunernas kostnader för att ge hjälp. Nicklas och Matilda är två av de drabbade som SVT har mött under året. Foto: SVT

Miljardkostnader för personlig assistans i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler funktionshindrade får nu sin personliga assistans indragen och måste i stället få hjälp från kommunen. Nya siffror visar att det kommer att kosta kommunerna 1,5 miljarder extra.

SVT Nyheter har rapporterat om många av de funktionshindrade som inte längre räknas till dem som ska få personlig assistans av Försäkringskassan.

Det är hjärnskadade barn som Selma, barn som Matilda som behöver andas med hjälp av en trach, eller helförlamade Nicklas.

Indragningarna beror på nya tolkningar av domar i Högsta Förvaltningsdomstolen, där Försäkringskassan inte längre räknar andning eller matning med sond som “grundläggande behov” som ger rätt till hjälp.

540 kan få indragen assistans i år

Bara under första halvåret i år var det 379 personer som drabbades. Regeringens prognos är att totalt 540 får indragen assistans i år.

I dag presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, en ekonomisk prognos om kommunernas och landstingens ekonomi. I den räknar man med att de ökande kostnaderna i kommunerna för assistans kommer att bli 1,5 miljarder för i år och nästa år.

Kostnaderna som sparats i statsbudgeten för assistansen hamnar nu i stället ute på kommunerna. Men det slår väldigt olika, eftersom vissa kommuner inte säger sig ha råd att hjälpa så mycket som lagen kräver.

I stället för assistans kan vissa funktionshindrade till exempel få hemtjänst.

SKL: Kostnaderna slår slumpmässigt

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, säger att ett annat problem är att kostnaderna slår slumpmässigt mot de kommuner som har många personer med funktionshinder.

– Vi vet kommuner där man får flytta resurser från andra delar av samhället till socialförvaltningen eftersom kostnaderna ökar så mycket för det här, säger hon.

Barn tvingas bli kvar på sjukhus

En annan konsekvens som SKL slår fast i dagens rapport är ökade kostnader för landstingen när för tidigt födda eller sjuka barn blir liggande på sjukhus för att det inte går att skicka hem dem utan assistans, något som SVT också rapporterat om -men hur mycket det kommer att kosta har inte SKL kunnat få fram siffror på än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet