Ulrica Truedsson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Katrineholms kommun uppger att årets underskott ligger på 30 miljoner kronor. Foto: SVT/TT

Personlig assistans – kostsamt för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många tror att kommunerna inom kort kommer att få ta över ansvaret för personlig assistans helt. Så även i Katrineholm, där kostnaderna redan har ökat rejält i år.

Kostnaderna för personlig assistans har ökat med ungefär 25 procent sedan 2014 i Katrineholm, vilket bland annat beror på att Försäkringskassan beviljar allt färre personer assistans efter regeringens uppmaning att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar och nya domar i högsta förvaltningsrätten. För när staten säger nej, blir ansvaret kommunens.

Underskott på 30 miljoner

– Det renderar ett underskott på 30 miljoner kronor i år mot 2-3 i fjol. Det beror delvis på att vi har fått komplicerade ärenden som vi inte räknade med vid årets början, säger Ulrica Truedsson (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm.

Kritik mot nya assistansregler

Ulrica Truedsson tycker inte att dagens system med ett delat huvudmannaskap mellan staten och kommunerna är bra, eftersom det ger staten incitament att bedöma sökandes grundläggande behov under 20 timmar i veckan, och tvärtom för kommunerna. Därför hoppas hon nu mycket på den statliga utredningen som blir klar efter valet nästa år.

En huvudman viktigast

– Det viktigaste att det blir en huvudman och bäst vore det om det blev staten, säger Ulrica Truedsson (S).

Och att det blir en huvudman verkar hon ganska säker på, däremot tror hon inte att det blir staten.

– Troligen blir det ett kommunalt ansvar, och då handlar det ju om att se till att staten överför medel till kommunerna för det ansvaret, säger Ulrica Truedsson (S).

Ulrica Truedsson hoppas även att utredningen nu ser över om anhöriga som Johan Klinthammar fortsättningsvis ska få vara assistenter för familjemedlemmar.

Begränsa anhörigassistenter

– Det finns plus och minus med att anhöriga är assistenter, men jag tycker man bör se över det, säger Ulrica Truedsson (S).

Skulle det vara bra med ett förbud?

– Nej, men med en begränsning, säger Ulrica Truedsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet