Genrebild. Under hösten har man anmält flera allvarliga hot. Foto: TT

Hot om skyddstopp på Östra hävt

Uppdaterad
Publicerad

Dödshot och en patient som jagat personal med tillhygge har lett till att fyra fackförbund anmält skyddstopp för en avdelning på Östra sjukhuset. Efter ett möte under kvällen har man dock enats om att inte ta till skyddsstopp.

– Skyddsstoppet är hävt, fack och arbetsgivare har kommit fram till en handlingsplan för helgen, säger Ann-Charlotte Horgby, kommunikationschef på SU.

Innan detta möte var det upprörda känslor bland personalen på den berörda avdelning 367, beroendeklinikens akuta avgiftningsavdelning. En anmälan om ett skyddstopp lämnades in till avdelningens ledning under fredagseftermiddagen.

– Nu har man nått en gräns där medarbetarnas säkerhet inte längre kan upprätthållas, sa huvudskyddsombudet Matilda Eriksson.

Enligt facket har avdelningen under en längre tid haft en stor personalomsättning samtidigt som de som får vård är en svår patientgrupp. Under hösten har man anmält flera allvarliga hot berättar Vårdförbundets huvudskyddsombud som står bakom anmälan tillsammans med företrädare för fackförbunden Vision, Saco och Kommunal.

Arbetsmiljöverket har krävt av Sahlgrenska att nu på måndag återkomma med en handlingsplan på kort- och långsikt.

Personal jagas och hotas

Den senaste incidenten inträffade under veckan, då en personal attackerades med tillhygge.

– Vad jag förstått ledde det inte till någon allvarlig, fysiskt skada. Men en person jagades med tillhygge, blev slagen och fick dödshot, säger Matilda Eriksson, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom vuxenpsykiatri på Östra sjukhuset.

Från fackligt håll har man påpekat problemen under en längre tid.

– Men nu har man nått en gräns där medarbetarnas säkerhet inte längre kan upprätthållas, säger Matilda Eriksson.

Ett skarpt verktyg

I arbetsmiljösammanhang är anmälan om skyddstopp en av de skarpaste verktygen som kan användas då det innebär att en arbetsplats ska stängas omedelbart. Så kommer det sannolikt inte bli i det här fallet eftersom det rör sig om en akutavdelning där de intagna behöver kontinuerlig vård och i många fall även tvångsvårdas.

Under eftermiddagen sitter representanter från fackförbunden och sjukhuset i möte för att nå en överenskommelse om hur man går vidare.

SVT Nyheter Väst söker representanter för sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.