Polisen i region Väst har under fredagen beslutat om ett skyddsstopp mot patrullering med moped. Foto: TT

Skyddsstopp mot mopedpatruller efter polismord

Uppdaterad
Publicerad

Polisens huvudskyddsombud i region Väst har infört skyddsstopp mot patrullering på moped. Beslutet togs efter att detaljer framkommit i rättegången efter polismordet i Biskopsgården. Ett nationellt beslut i frågan väntas på måndag förmiddag.

Björn Johnsson är huvudskyddsombud i region Väst och den som har dragit i handbromsen. Skyddsstoppet gäller i nuläget bara för poliser i regionen, där Västra Götalands och Hallands län ingår.

– Jag vidtar åtgärden för att vi ska kunna säkerställa att någon inte riskerar att råka ut för det som hände i somras igen på grund av vårt sätt att arbeta, säger han till TT.

Den var på kvällen den 30 juni som polismannen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg. Han sköts när han åkte i riktning mot en misstänkt skottlossning på en eldriven moped.

Sedan dess har det legat sekretess på materialet kopplat till ärendet, även för skyddsorganisationen.

Behöver eliminera risken

I måndags inleddes rättegången mot den 17-åring som åtalas för mordet. Domen har inte kommit än, men Björn Johnsson säger att tillräckligt mycket har kommit fram i den öppna förhandlingen för att han ska lägga skyddsstoppet mot patrullering med moped.

– Om vi identifierar någon typ av brist, oavsett om det gäller utrustning eller taktik, behöver vi eliminera eller minska den risken. För att göra det behöver vi ha möjlighet att arbeta med frågan utan att under tiden riskera att någon annan råkar illa ut.

På måndag förmiddag ska parterna diskutera ett potentiellt pausande av mopedpatrullering. Om arbetsgivaren inte vill införa det lutar det åt att skyddsombuden då själva inför skyddsstopp på nationell nivå.

Så här sa facket om patrull på moped den 8/11

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facket efter polismordet: ”Kanske ska polisen inte köra moped i vissa områden”. Hör Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet Väst. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet