65 tjejer från nio klubbar tävlar på Valhallabadet i Göteborg i helgen. Foto: SVT

SM i konstsim: Därför älskar de sin sport

Uppdaterad
Publicerad

Landets främsta konstsimmare är på plats i Göteborg i helgen. På Valhallabadet hålls SM i konstsim och 65 tjejer från hela landet tävlar i sin sport.

Det kanske inte är någon stor sport i Sverige, men enligt tränaren för SIK Delfin i Göteborg, Heidi Ekelund, så är konstsim en större sport i några andra europeiska länder. Att entusiasmen däremot är stor hos de tävlande på Valhallabadet går inte att ta miste på. Här är det inte bara själva uppvisningen i vattnet som är det viktiga, även håret och klädseln spelar en stor roll.

– Vi har gelatin i håret för att det inte ska komma i ansiktet. Det är det som gör det glansigt och så är det lite fint till baddräkten och musiken, säger Lina Ekelund till SVT Nyheter Väst.

250 utövare i Sverige

I  helgen tävlar 65 tjejer från nio klubbar på Valhallabadet i Göteborg. De flesta kommer från södra delen av landet, bland annat från Jönköping, Stockholm, Örebro, Växjö och så Göteborg.

– Det finns cirka 250 utövare i hela landet. Orsaken till att det inte är en så stor sport kan vara för att den kräver ganska mycket bassängtid och

Heidi Ekelund, tränare SIK Delfin Göteborg. Foto: SVT

många tränare per utövare, säger Heidi Ekelund, tränare SIK Delfin Göteborg.

Konstsim är en OS-gren sedan 1984. SM är varje år och de större föreningarna turas om att arrangera det. Med på dagens tävlingar är två simmare som även tävlar junior-EM.

Konstsim

  • Som att springa 1500 meter, men tillbringa större delen av din prestation upp och ner i vatten – utan möjlighet att andas. Och samtidigt inte få visa ett spår av din trötthet eller smärta från mjölk­syran. Så känns kroppen under ett konstsimprogram, den oslagbara kombinationen av simning, dans och gymnastik.
  • Det finns fem olika tävlingsfor­mer inom konstsim: solo, par, mixat par, lag och fri kombination.
  • Solo innebär att konstsimmaren en­sam genomför sitt musikprogram, medan par innebär att två simmare synkroniserar sitt program.
  • Sedan 2015 finns även tävlingsformen mix­at par, där en kvinna och en man gör sitt musikprogram tillsammans.
  • I ett lagprogram deltar upp till åtta simmare. Detta ställer förstås extra höga krav på synkronisering och att ligga rätt i position, men ger också stora möjligheter att skapa häp­nadsväckande formationer och att kasta en eller flera lagmedlemmar flera meter upp i luften.
  • Detsamma gäller tävlingsformen fri kombina­tion, men med skillnaderna att man här är upp till tio simmare i laget och att musikprogrammet måste innehålla såväl solo-, par-, trio- som lagmoment.

Källa: Svenska Simförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.