Den katastrofala branden i Varnhem den 21 maj 1979 började med att ladan nere till höger skulle brännas ner. SMHI:s statistik visar att det blåste sydostlig vind 10 m/s i genomsnitt när brandkåren tände på. Foto: Grafik SVT Design

SMHI:s data stödjer varnhemsbornas uppfattning

Uppdaterad
Publicerad

En tvistefråga blev efter Varnhemsbranden vinden. Hur mycket blåste det och åt vilket håll och när? 40 år senare plockar SMHI fram uppgifterna om hur det egentligen var åt SVT Nyheter Väst.

Varnhemsbranden den 21 maj 1979 orsakade skador för tio miljoner kronor. Det motsvarar närmare 40 miljoner kr i dagens penningvärde. I rättsprocessen efteråt dömdes det ansvariga brandbefälet till dagsböter såsom vållande till branden.

Brandmännen som tände på den gamla ladugården hävdade att det blåste ut mot fälten, inte mot byn och att det inte blåste så mycket. Varnhemsbor har däremot vittnat om rejäl blåst denna morgon.

– När jag skulle åka till jobbet i morse, ja, kunde det vara 14 sekundmeter eller någonting, sade Egon Karlsson i Varnhem till Västnytt på branddagen.

SMHI:s väderdata bekräftar

SVT har därför gått igenom väderdata för den aktuella morgonen med SMHI och dessa stämmer med lokalbefolkningens uppfattning.

– Mellan klockan åtta och nio friskade vinden i rejält och klockan nio blåste det i medeltal 10 meter per sekund, säger meteorolog Sverker Hellström på SMHI.

Det betyder att vindhastigheten i vindbyarna var högre i den omvittnat byiga vinden.

Vindriktningen var ostsydostlig och vred mot sydost – vilket också stämmer med hur branden utvecklades sig.

Men klockan sju hade vinden varit rent ostlig – om den vindriktningen varit densamma hade de eldfängda flagorna flugit rakt mot Varnhems klosterkyrkas spåntak.

SMHI:s sparade mätdata ger inga som helst belägg för att vinden skulle blåst ut mot fälten, som ligger åt norr och öster, d v s det hade krävt sydlig eller västlig vind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.