Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta det ordentligt försiktigt om du ska ut i trafiken” – se vad meteorolog Pererik Åberg säger om väderläget som kan ställa till det rejält i Västsverige kommande dygn. Foto: SVT

SMHI varnar för ishalka: ”Överväg om du ska ge dig ut”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en orange varning för plötslig ishalka och isbeläggning i delar av Västra Götaland och Halland – och flera busslinjer och skolbussar är inställda.

– Överväg om du ska ge dig ut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Varningen för ishalka gäller västra delarna av Västra Götaland, som Göteborgsområdet, Uddevalla och Boråsområdet och även delar av Halland, som Kungsbacka och Varberg inåt landet.

– Det vi ser kan påverkas är framförallt trafiken, där det kan vara halt och leda till trafikolyckor med begränsad framkomlighet, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Vad har ni för råd till den som ska ut på vägarna?

– Överväg om du ska ge dig ut, och håll dig uppdaterad om hur det ser ut.

Inställda bussavgångar

Västtrafik meddelar också att flera busslinjer ställts in, framförallt i Stenungsund, Uddevalla och Orust.

– Det är halkigt på vägarna för busstrafiken idag, det verkar vara värst i Stenungsundstrakten, säger Malin Ulfshager, presstalesperson hos Västtrafik.

Skolbussar inställda

Flera skolbussar är också inställda, framförallt omkring Bokenäs i Uddevalla kommun.

– När vi bedömer att vi inte kan köra säkert så kan vi inte köra, säger Malin Ulfshager.

Vid 8.15-tiden verkar trafiken i Västra Götaland fortfarande rulla på som vanligt, enligt Trafikverket, medan enstaka vägar i Halland påverkats. Dock väntas läget förvärras när regnet kommer som väntas frysa till och skapa ytterligare ishalka.

Även luftburna elledningar kan frysa till, vilket kan leda till strömavbrott, enligt SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.