Genrebild. Foto: Kay Nietfeld /TT

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar – tågtrafik ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har kraftiga vindar orsakat flera trafikstörningar i länet. Ovädret påverkar också tågtrafiken och vissa sträckor är inställda till imorgon fredag.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Göteborg, Bohuslän och Halland. Det innebär mycket hårda vindar som kan ligga på mellan 21 till 24 meter per sekund.

Under natten har ovädret ställt till det i trafiken i Västra Götaland. Trafikverket rapporterar om nedfallna träd på flera håll i länet. Uddevallabron stängde av för tung trafik flera gånger under natten och morgonen på grund av dåliga väderförhållanden. Under förmiddagen blev det också stopp för vanlig trafik. Men strax innan klockan 11 var det återigen full framkomlighet.

Ovädret har också lett till strömavbröt. Elnätsbolaget Ellevio uppger för SVT Nyheter Väst att över 1 500 hushåll i Töreboda, Strömstad och Sotenäs har drabbats av tre olika stora strömavbrott.

Tågtrafiken påverkas

Från onsdag klockan 21 är tågtrafiken inställd på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Varberg-Borås och Håkantorp-Gårdsjö. Tågen som ställts in beräknas gå normalt igen från fredag morgon den 20 november.

På torsdagmorgon meddelade Trafikverket att nedfallna träd orsakade stopp i tågtrafiken mellan Göteborg Kville och Säve. Detta påverkade sträckan Göteborg-Strömstad fram till klockan 10. Sedan dess rullar trafiken som vanligt igen.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, berättar i klippet nedan hur ovädret påverkar trafiken i Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.