Under morgonen välte en lastbil i Lilla Edet. Foto: Linus Olsson

SMHI varnar för snökaos i Götaland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för kraftigt snöfall i Götaland. Snön kan orsaka både trafikproblem och störningar i elförsörjningen. Därför har gul varning utfärdats.

Natt mot onsdag drar ett nederbördsområde in över Götaland. Värst drabbat kommer stora delar av Halland, stora delar av södra Västra Götalands län samt sydostligaste Småland att vara.

Inledande regn väntas övergå i snöfall. Men det är osäkert var de största mängderna hamnar och hur snabbt övergången mellan från regn till snö blir. Störst mängder väntas i Hallandstrakten och här kan dryga 10 cm komma, i övrigt 5-10 cm. Snöfallet drar senare vidare norrut. Under eftermiddagen övergår dock nederbörden till blötsnö eller regn.

Gul varning

Med anledning av snöfallet har SMHI utfärdat en gul varning fram till klockan 14.00. Trafiken väntas gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Även stora delar av Jönköpings län och Kronobergs län samt västligaste Kalmar län och sydostligaste Västra Götalands län kommer att påverkas av snöfallet. Här är en gul varning utfärdad till klockan 16:00.

Snöfallet kan göra det svårare att ta sig fram på vägarna där snöröjningen inte hinner med. Tung snö på elledningar kan ge problem med elförsörjningen.

Flera olyckor

Under onsdagsmorgonen och förmiddagen har flera olyckor inträffat i Västsverige. På E6:an i höjd med Munkedal körde en lastbil in i ett räcke. Enligt Trafikverket är vägen avstängd till 11-tiden. De råder också trafikanter att välja en annan väg.

Efter halv åtta välte en lastbil i Lilla Edet. Räddningstjänsten och polis larmades till platsen. Chauffören satt fast i förarhytten. Vid lunchtid körde en lätt lastbil av vägen nära Hängelösa i Götene kommun.

Västtrafik skriver på sin hemsida att att det finns risk för störningar i trafiken på flera linjer i Västra Götaland under förmiddagen på grund av vädret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.