Torsdagens varmare luft medför risk för ishalka under hela torsdagen. Men värst är det under morgonen. Foto: SVT/TT

SMHI varnar: Risk för ishalka under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu närmar sig vinterkylan ett tillfälligt slut – och med det kommer regn och snö, meddelar SMHI. Men under torsdagsmorgonen kommer vägarna fortfarande att vara kalla och risken för extrem halka kommer att vara stor.

En klass 1-varning har utfärdats i hela Västra Götaland, Halland och i Värmland för ishalka under torsdag. Även i stora delar av Småland gäller det att köra försiktigt, menar meteorologen.

– Sätt på vinterdäck eller använd inte bilen alls, uppmanar Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Hon förklarar att det under torsdagsmorgonen kommer in varmare luft över Sverige – något som medför snö och regn. Man ska inte låta sig luras av att det är plusgrader.

– Det inte blir så stora mängder regn och snö, men eftersom det nu kommer att falla på kalla vägar så fryser det lätt och blir ishalka.

Farligast på morgonen

Det gäller att vara extra försiktig på torsdagsmorgonen då vägarna är som kallast, menar Åsa Rasmussen. Redan runt 5-snåret kan det bli riskabelt att köra.

Men uppmaningen gäller under hela torsdagen.

– Jag tror att man måste vara försiktig. Ser du att det snöar, tänk på att det kan bli halt även om det inte ser ut som det.

Håll koll på område

Varningen upphör att gälla under fredagen. Åsa Rasmussen bedömer att risken för ishalka då är liten. Men hon uppmanar till att hålla koll på sitt eget område för att vara helt säker.

För mer information om väglag där du bor, se Trafikverkets vägkarta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.