Foto: SVT

SMHI: Varning för blixthalka i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad
I söndags var det sista dagen för att byta till vinterdäck och under tisdagen kommer blixthalkan som ett brev på posten. Trafikverket uppmanar bilisterna att vara försiktiga, hålla avstånd i trafiken och inte stressa.

SMHI varnar för underkylt regn och blixthalka i nästan hela landet. Orsaken är en varmfront som rör sig in västerifrån under tisdagen.

– Det är kallt nu över hela Sverige och innan luften och vägytorna kommer upp på plussidan kommer det att vara regn som faller på kalla vägbanor, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

I stora delar av Västra Götalandsregionen varnas det för blixthalka under tisdagsförmiddagen, bland annat i Bohuslän, Storgöteborgsområdet och Sjuhärad.

Vid lunchtid under tisdagen hade redan flera trafikolyckor ägt rum i Västra Götaland. Under morgonen blev ett barn påkört vid en skola i Göteborg, senare under förmiddagen körde en bil in i mitträcket på E6 i närheten av Strömstad. Vid 11-tiden frontalkrockade två bilar på väg 161 i Uddevalla.

Trafikverket: ”Var försiktig”

Trafikverket uppmanar alla som måste ge sig ut på vägarna under tisdagen att vara försiktiga.

– Som alltid gäller det att se till att man har bra däck, håller ordentliga avstånd i trafiken, inte stressar och att man själv också håller sig uppdaterad om vad SMHI går ut med för varningar, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

Ishalka är förrädiskt och väglaget kan variera på bara några hundra meter, enligt Eva Rehnström.

– Så det går inte bara att köra på utan man måste vara observant hela tiden när det är den här typen av väglag, säger hon.

På onsdagen har vädret slagit om och det kommer att vara milt och plusgrader ända upp till norra Norrland, enligt SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer