Bilden är en genrebild. Foto: TT

Smittskyddet: Fler unga vuxna med corona

Publicerad

Under hela juli har antalet svårt sjuka i covid-19 minskat i Västra Götaland. Samtidigt syns ett ökat antal fall bland unga vuxna och smittskyddet trycker nu på att det gäller att fortsätta följa de rekommendationer som finns.

På torsdagen kom smittskydd Västra Götalands veckorapport för covid-19 läget i regionen.

– Vi har en spridning i samhället fortfarande, men på en lite lägre nivå nu den sista månaden jämfört med månaden innan, säger Peter Ulleryd, ställföreträdande smittskyddsläkare på Västra Götalands regionen.

Coronaviruset i Västsverige

Det syns också en nedgång i antalet äldre som testar positivt för covid-19. Däremot ser smittskyddet i regionen en påtaglig ökning av antalet fall bland just unga vuxna, mellan 20-29 år. Något som även märks på nationell nivå.

Teorin: Tror att faran är över

För att begränsa smittspridningen i gruppen gäller det att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid minsta symtom.

– Jag tror att de flesta känner till de här råden. Men sen finns det en del, möjligen bland de yngre, som kanske har tröttnat lite på de här råden och tror att faran är över, och det är feltänk, säger Peter Ulleryd.

 Han vill också uppmuntra den som som har symtom att testa sig för covid-19.

– I Västra Götaland har vi nu väldigt god tillgänglighet för människor att få testa sig och det tycker jag att man ska uttnyttja.

Smittskyddets råd för minskad smittspridning

  • Håll avstånd till andra.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.
  • Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.
  • Skydda dig extra om du är riskgrupp eller äldre. Stanna hemma, be om hjälp och avstå från att träffa andra.
  • Om du har provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du får ditt provsvar.

Källa: Smittskydd Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet