Smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé ser en ihållande smittökning i Uddevalla. Foto: TT/VGR

Smittskyddsläkaren om coronaspridningen i Uddevalla: ”Stor och seg ökning”

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar i Bohuslän och Dalsland – trots att färre prover tagits. 

I Uddevalla syns en ökning för fjärde veckan i rad. 

I dag arrangerades möte med smittskyddet för att hitta en lösning. 

I Uddevalla konstaterades 237 nya fall av covid-19 under veckan 13. Det är 45 fall mer än föregående vecka och det är den fjärde veckan i rad med en ökning av den storleken. 

– Smittspridningen här är ju stor och seg. Den har pågått i flera veckor och den minskar inte. Nu måste vi få allmänheten uppmärksammad på detta, för det är en betydande ökning, säger Eva Lindhusen Lindhé, regionens smittskyddsläkare i Fyrbodal. 

Ska öka informationsspridningen

I ett digitalt möte med kommunen, där representanter från flera olika förvaltningar fanns med, gick man under fredagseftermiddagen igenom statistiken på detaljnivå för att hitta lämpliga åtgärder.

– Vi kommer att öka informationsspridningen genom att bland annat att skicka ut information till alla arbetsgivare om hur de ska tänka för att hålla nere smittan. I övrigt är det upp till var och en att ta sitt ansvar, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Fler möten planeras

Trots att det under påskveckan togs färre PCR-prover registrerades en ökning av bekräftade fall med fyra procent i Fyrbodal, medan de minskade i övriga regionen. Därför har liknande möten planerats in med flera av områdets kommuner, en rutin man haft sedan det stora lokala utbrottet i Strömstad i februari.

Enligt Eva Lindhusen Lindhé kunde man se tydliga resultat av de förändringar kommunen införde då. Det man vill lägga extra fokus på nu är att begränsa smittspridningen på arbetsplatser och att fler jobbar hemifrån. 

– Arbetsplatser är det en generell varning för, för där är det många som blir smittade. Vi ser smittspridning i skolor också, men det är en mycket större smittantal i åldrarna 20-65 än i skolåldern.

I klippet nedan berättar Erik Backhaus, överläkare infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus, om den kraftiga ökning av inskrivna på Skaraborgs sjukhus för drygt en vecka sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.