Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs ny teknik för VMA – hör Peter Norlander, enhetschef för befolkningsskydd och kärnenergiberedskap på MSB. Foto: SVT, privat

Sms-varningar till allmänheten tar tid – ny teknik för VMA kan vara lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Över 130 000 personer i Göteborg fick varnings-sms om Oceanabranden – men för vissa dröjde det flera timmar. Både Norge och Danmark har infört en ny teknik – cell broadcast – för att lösa problemet. Nu vill MSB använda tekniken i Sverige.

– Det tar lite tid att få ut sms till dem som är i behov av en varning. Det skulle gå att lösa genom att införa cell broadcast, säger Peter Norlander, enhetschef på MSB.

Den 12:e februari klockan 11.02 började SOS Alarm skicka sms med VMA, viktigt meddelande till allmänheten, till personer i området kring Liseberg Oceana. Men eftersom mobilnäten har begränsad kapacitet kunde det dröja timmar innan sms:en kom fram, vilket även GP berättat om.

En kvinna som bor 250 meter från brandplatsen säger till SVT att hon aldrig fick något varnings-sms till sin privata telefon, trots att hon var hemma hela dagen. Till hennes jobbtelefon kom varningen, men först klockan 16.26.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

– Man sitter bredvid och ser röken, men får inget sms. Då undrar man hur det går till egentligen. Jag tycker det är konstigt, säger hon.

MSB och SOS Alarm vill införa cell broadcast

SOS Alarm kan inte i efterhand se när personer i området tog emot sms:en. De vet bara att 133 967 personer hade fått sms om Oceanabranden – när de blåste faran över strax före klockan 20.

Men för massutskick av varningsmeddelanden finns en annan teknik, cell broadcast, som inte är beroende av begränsningarna i mobilnätet. Både SOS Alarm och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förespråkar att tekniken införs i Sverige:

– Cell broadcast skulle ge oss möjlighet att använda ytterligare en kanal, säger Peter Norlander, enhetschef på MSB.

Regeringen utesluter inte cell broadcast

En ny lag om VMA trädde i kraft den 1 januari 2024. I förarbetena till lagen nämns cell broadcast, men utredarna tar inte ställning till om det bör införas, eftersom det inte låg i utredningens uppdrag.

Ansvarig minister för svensk krisberedskap är Carl-Oskar Bohlin (M):

”Regeringen utesluter inte att utforska nya teknologier som cell broadcast för utsändning av VMA”, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, till SVT i en skriftlig kommentar.

SÅ FUNGERAR CELL BROADCAST

Ett cell broadcast-meddelande sänds ut via mobilnätens radiosändare. Cell broadcast gör det möjligt att snabbt skicka massmeddelanden till alla mobiltelefoner inom ett geografisk område – till och med inom ett helt land – utan att överbelasta mobilnäten.

De tekniska förutsättningarna finns redan i mobilnäten och i alla smarta mobiltelefoner som byggts sedan 2016.

Källa: PTS och Internetstiftelsen

TVÅ UTREDNINGAR OM VMA

2022 presenterades utredningen ”Viktigt meddelande till allmänheten – en översyn av VMA-systemet”:

”De begränsningar som finns i den nuvarande telefonilösningen behöver ses över. Det finns alltjämt två primära tekniker för att varna allmänheten via telefoni, nämligen cell broadcast eller lokalieringsbaserad sms-teknik.

Utredningen har inte i uppdrag att göra någon analys av olika tekniska lösningar eller lägga fram förslag i dessa delar.”

2021 gjorde Post- och telestyrelsen (PTS) en teknisk förstudie av tekniken. Där skriver PTS att cell broadcast ”bedöms kunna möjliggöra snabb, effektiv och säker förmedling av VMA”.

Källor: Ds 2022:1 samt PTS-ER-2021:31

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet