• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Så här såg den nya Hisingsbron ut i höstas. Sedan dess har mycket hänt, och den 9 maj får göteborgarna tillträde till den nya älvförbindelsen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Snart öppnas nya Hisingsbron i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 maj ska den nya Hisingsbron öppnas för allmänheten. Gående, cyklister, bilar och bussar kan då börja använda den nya förbindelsen över älven.

Efter mer än fyra års byggnation får göteborgarna alltså äntligen ta sig över älven på den nya bron.

Men spårvagnarna får vänta till efter sommaren. Dels ska spåren kopplas om, dels  ska kollektivtrafiksramperna byggas klart. Eftersom den gamla Göta älvbron ska rivas innebär det att spårvagnstrafiken mellan Hisingen och fastlandet ersätts med bussar mellan den 12 juni och 15 augusti.

Fram till öppnandet pågår en mängd arbeten på den nya bron, som att montera räcken, barriärer och belysning. Det återstår också en del beläggningsarbeten och linjemålning.

Tester återstår

Samtidigt ska avslutande tester av maskineri och lyftspann göras. Strax före årsskiftet visade det sig att lyftspannet inte kunde stängas helt korrekt. Sedan dess har en febril aktivitet pågått för att rätta till det som tycks vara ett konstruktionsfel som uppstått redan vid ritbordet. Planen var att sätta in hydrauliska dämpare som skulle hjälpa spannet att hamna rätt.

– Det har gått bra. Vi fick en leverans av dämpare som man satte dit. Som jag förstod det blev det en väldigt bra lösning. Så nu fungerar lyftspannet automatiskt, som det var tänkt, säger Alexandra Wattwill, pressansvarig på Trafikkontoret i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skanska anser att Trafikkontoret ska betala 345 miljoner i merkostnader för nya Hisingsbron. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Hisingsbron

Mer i ämnet