Birger Löfgren är projektledare för testerna med de självkörande bussarna. Foto: Pressbild

Snart rullar självkörande bussar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Snart är självkörande bussar en verklighet i Göteborg. Projektet Drive Sweden planerar att ta de förarlösa fordonen i drift under våren.

– Det mest intressanta för oss är att se hur resenärerna upplever resorna i självkörande fordon, säger projektledare Birger Löfgren.

Under 2018 inleds flera tester av självkörande fordon, runtom i Sverige. Ett av projekten inleds vid Chalmers de kommande månaderna.

Internationellt uppmärksammat

Två självkörande bussar i taget kommer att trafikera sträckan från Chalmers bibliotek till Chalmersplatsen. Projektet är en del i det statligt finansierade programmet Drive Sweden och finansieras av forskningsrådet Formas, Energimyndigheten och innovationsmyndigheten Vinnova.

Chalmers tekniska högskola

– Det här är ett ganska stort projekt ur ett internationellt perspektiv. Det har gjorts en hel del tester runtom i världen, men inte så många som gjorts på det här sättet i blandad trafik, säger projektledare Birger Löfgren.

Kommer att vara bemannade med värdar

Bussarna kommer dock inte att vara helt överlämnade i teknikens händer. Även om bussarna kör av sig själva kommer de att vara bemannade med värdar för att uppfylla kraven som finns i lagen och som säger att en ansvarig fysisk person måste finnas i eller utanför fordonet.

Bussarna i fråga rymmer 14 passagerare i taget. Birger Löfgren beskriver dem som mycket säkra att färdas i.

– De är så säkra de kan bli. Men de går också väldigt långsamt och ligger på ungefär 22 kilometer i timmen. Problemet är snarare att de är lite väl försiktiga, säger han.

Kan påverka stadsplaneringen

Trafikkontoret i Göteborgs stad är en av de engagerade parterna i projektet, och förhoppningen är att projektet ska kunna bidra till framtida stadsutveckling.

– Självkörande fordon har stor potential. Vi är intresserade av vilka möjligheter som finns i framtiden och hur den här tekniken kan förändra stadsplaneringen, säger Mikael Ivari, avdelningschef på Trafikkontoret.

På onsdagen lämnade Näringsdepartementet också ett förslag om lagändring till regeringen, där målet är att förenkla och förbättra möjligheterna att använda sig av självkörande fordon.

Fler tester under våren

Senare under våren kommer testerna av självkörande bussar att förflyttas till Lindholmen, där de kommer att trafikera sträckan längs Lindholmsallén.

De självkörande bussarna, som också är eldrivna, kan tas i drift tidigast på tisdag, men det mesta tyder på att man får vänta något längre om man är sugen på att ta sig en åktur.

– Vi hoppas vara igång innan sommaren, säger Birger Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet