För stora skillnader i ett samhälle påverkar hälsan negativt för alla som bor i det enligt Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap. Foto: TT

Sociala skillnader påverkar hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Vilken status vi har i samhället påverkar precis som biologi och levnadsvanor hur vi mår. Folkhälsovetaren Henry Ascher menar att Göteborgs stad måste satsa på att utjämna de socioekonomiska klyftorna om man vill få bukt med hälsoklyftorna.

Social resursförvaltnings kartläggning över hälsoskillnaderna visar att det skiljer nio år i förväntad livslängd för män beroende på var i Göteborg de bor. För kvinnor är skillnaden sju och ett halvt år.

Och det märks också på vårdcentralerna i staden.

Ojämlika levnadsvillkor i Göteborg

– Sjukdomar som är vanliga kanske bland 70-80-åringar i andra delar av Göteborg, finns kanske hos 50-åringar i högre utsträckning i Östra Göteborg, säger Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap.

Så man blir gammal väldigt fort i vissa delar?

– Ja.

Räcker inte att satsa på vården

Idag är skillnaden på förväntad livslängd mellan olika områden i Göteborg ungefär lika stor som skillnaden mellan Sverige och Nicaragua. Och det kan inte bara förklaras av faktorer som levnadsvillkor och ursprung.

Enligt Henry Ascher är de socioekonomiska klyftorna i samhället en stor del av problemet, att bara satsa på vården är därför inte tillräckligt för att jämna ut hälsoskillnaderna mellan göteborgarna.

– Det finns väldigt mycket forskning som pekar på hur relativ fattigdom påverkar hälsan. Man kan ju tycka att man har det ändå mycket bättre i Sverige än vad man har det i Uganda eller i Sverige för 75-100 år sedan, och det är ju sant. Men det verkar just som den här relativa positionen i samhället påverkar hälsan i väldigt stor utsträckning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlika levnadsvillkor i Göteborg

Mer i ämnet