Det blir mer pengar till vården i Västra Götalandsregionen om Socialdemokraterna får bestämma. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Socialdemokraterna i VG-regionen vill satsa på vården

Publicerad

I dag presenterade Socialdemokratrena i Västra Götalandsregionen sitt budgetförslag för 2022 samt planen för 2023-24. Om S får bestämma blir det en miljardsatsning på vården och 800 miljoner till höjda vårdlöner.

Enligt Socialdemokraternas gruppledare i VGR, Helén Eliasson (S), har regionen stark ekonomi tack vare att regeringen tiillskjutit stora belopp – bara för i år handlar det om fem miljarder.

– Problemet är således främst inte tillgången på pengar, utan fördelningen av dem, säger Helén Eliasson.

Underfinansierad vård

Enligt oppositionen är det inte pandemin som gjort att sjukhusledningarna sitter med tuffa sparplaner, utan år av underfinansiering från den moderatledda koalitionens sida.

Socilademokraterna säger också att köer bara kan kortas med tillgång på kompetent personal. För att behålla denna krävs högre löner och bättre arbetsvillkor, menar S, som i sitt budgetförslag satsar 800 miljoner för höjda löner, bättre arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Plussar på tidigare bud

Tidigare i maj kom den blågröna vårdsatsningen, där man bland annat vill skjuta till 700 miljoner extra för att höja lönerna för vårdpersonal de närmaste tre åren. Redan då sa Socialdemokraterna att det inte skulle räcka på långa vägar, och i sitt eget förslag lägger man alltså till ytterligare hundra miljoner där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.