Kvinnan var utsedd till nämndeman i tingsrätten av sitt parti Foto: TT

Före detta kommunpolitiker dömd för sexbrott

Publicerad

En tidigare socialdemokratisk politiker i en västsvensk kommun har dömts till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Kvinnan ska vid flera tillfällen ha haft sex med en ungdom på det HVB-hem där hon arbetade.

Det var under hösten 2017 som den sexuella relationen ska ha inletts och kort därefter även avslöjats.

Kvinnan, som är i 45-årsåldern, arbetade då på det HVB-hem för ensamkommande ungdomar som den 16-årige pojken bodde på. Samtidigt var hon aktiv inom Socialdemokraterna i hemkommunen. Hon satt även som nämndeman i tingsrätten.

Samma tingsrätt dömer nu kvinnan till 6 månaders fängelse för att sexuellt ha utnyttjat en person i beroendeställning.

Pojken berättade för personal

Historien uppdagades när pojken berättade för en anställd på boendet om vad han varit med om. Det hela ska ha börjat med att pojken hjälpte kvinnan att bära hem en massagebänk. Enligt pojken var det kvinnan som tog initiativ till att ha sex.

Han har uppgett att han deltog motvilligt och var rädd för vad som skulle hända om han inte ställde upp. Kvinnan å sin sida nekar till brott och hävdar att det var 16-åringen som tog det sexuella initiativet.

Överklagar domen

Tingsrätten menar dock att det är uppenbart att 16-åringen befunnit sig i beroendeställning till den betydligt äldre kvinnan, och att det inte spelar någon roll om pojken deltagit frivilligt.

Domen i tingsrätten har nu överklagats av kvinnan, som helt vill frikännas.

Efter att den sexuella kontakten avslöjades sa kvinnan upp sig från sitt arbete. Kvinnan avsade sig också sina kommunpolitiska uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.