Helene Smith är chef på socialkontoret i Lidköping och där är stämningen tung. Foto: Lidköpings kommun

Socialen anmäler sig själva efter misstänkt barnmord

Uppdaterad
Publicerad

Familjen till det barn som misstänks ha mördats har haft kontakt med socialtjänsten i Lidköpings kommun. Nu startar kommunen en utredning och Lex Sarah-anmäler.

– Vi vill säkerställa att det inte finns något vi kunde ha gjort annorlunda, säger socialchefen Helen Smith.

Stämningen är tung på socialkontoret i Lidköpings kommun efter beskedet om att ett barn som de haft kontakt med misstänks ha mördats. 

– Familjen har haft en viss kontakt med socialtjänsten här, bekräftar socialchefen Helen Smith. Hon vill inte vidare redogöra för omfattningen och hänvisar till polisens pågående mordutredning.

Lidköping

Lex Sarah-anmäler

Personal på socialkontoret i Lidköping är märkbart berörda. 

– Vi är nästan i chock, det här berör oss otroligt mycket, säger socialchefen Helen Smith. 

Kommunen väljer nu att starta en utredning enligt Lex Sarah samt göra en anmälan till Inspektionen för Vård och omsorg, IVO.

– Det här är en extraordinär händelse som vi inte har varit med om tidigare och vi vill därför göra anmälan för att säkerställa att vi inte kunde ha gjort något annorlunda i det här svåra som hänt, säger Helen Smith.

Finns det någon anledning i dagsläget att tro att ni brustit i er hantering?

– Vi har inte hunnit att ens tänka i de banorna. Vi fick vetskap om det här igår, säger Helene Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lidköping

Mer i ämnet