– Det finns inget stöd i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som säger att man kan begränsa de boendes liv med tvång på något sätt. LSS-boende är en frivillig insats och bygger på att man respekterar individens självbestämmande, säger Unni Björklund, jurist på Socialstyrelsen.
En särskilt utsatt grupp
Enligt Unni Björklund har Socialstyrelsen mottagit en stor mängd frågor från bland annat kommuner och vårdgivare med anledning av coronaviruset, varför myndigheten har upprättat en särskild informationssida med vanliga frågor och svar.
– Som personal har man ansvar att ge omvårdnad och man kan behöva informera om risken för smittspridning inför eventuella besök. Det blir särskilt viktigt om det finns personer som tillhör riskgrupperna på boendet. Man kan också komma överens med de andra på boendet om hur man använder gemensamma utrymmen, men det finns inget stöd i lagen för att förbjuda besök, säger hon.
Vart kan man vända sig om man är missnöjd med kommunens beslut?
– Det finns en tillsynsmyndighet; Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som man kan vända sig till.
Skydda de svaga
Socialminister Lena Hallengren (S) är vare sig kritisk eller positiv till kommunernas beslut men menar att hela samhället måste samarbeta för att stoppa smittspridningen.
– Alla gör vad de kan för att stoppa smittspridningen och skydda de svaga, säger hon.
Men bryter kommunerna mot lagen?
– Det är inte regeringens uppgift att tolka lagen åt kommunerna.