Socialsekreterarna i Norra Hisingen anser sig bakbundna när de vill hjälpa utsatta barn. Foto: SVT

Socialsekreterarnas kritik – nekas insatser mot gängkriminalitet: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och politiker ropar efter åtgärder mot gängkriminella. Samtidigt larmar nu flera socialsekreterare i stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg om hur de tvingas avsluta ärenden, trots att de tycker att det är tydligt att insatser behövs.  

– Ärendena som kommer in idag är jätteallvarliga, det har skett en upptrappning. Men vi är bakbundna och får inte hjälpa till, säger en av socialsekreterarna. 

En tolvårig kille som rånat och misshandlat och umgås med gängkriminella. Föräldrarna ber om hjälp, men socialsekreteraren får inte bevilja någon insats och ärendet avslutas. Föräldrar som är höga på tramadol och amfetamin, men bebisen lämnas ändå kvar hos dem. Socialsekreteraren får veta att ärendet ska avslutas utan insats, trots att hen anser att ett omhändertagande är befogat. Senare återkommer ärendet, och först då omhändertas barnet.

– Det är lagstadgat - finns det behov ska det beviljas en insats. Men när ärendet kommer in får man direktiv att man ska ge ett avslag innan man ens påbörjat utredningen. Så då blir det tydligt att det inte är behovet som styr, säger socialsekreteraren.

”Går ju ut över barnen”

SVT Nyheter Väst har pratat med flera socialsekreterare på barn- och familjeenheten som alla vill vara anonyma, med hänvisning till att kollegor som ifrågasatt arbetssituationen råkat ut för repressalier. Men de bekräftar varandras bild – att de ofta är förbjudna från sina arbetsledare att bevilja de insatser de menar behövs.

– Det är fruktansvärt, för det går ju ut över barnen och deras familjer, säger en socialsekreterare.

Slår tillbaka mot kritiken

Områdeschefen Alexis Ljungkvist skriver i ett mejl att det ”...blir väldigt svårt för mig att kommentera något som inte är konkret och baserat på tyckande”. Han menar istället att de bara ska utreda och bevilja insatser när det behövs, och att det är så de jobbar idag.

– Det handlar inte om ekonomi i detta fall, utan att insatserna måste matcha behoven, säger Alexis Ljungkvist.

Men socialsekreterarna menar att de inte får bevilja de insatser som behövs? 

– Den bilden delar inte jag, jag tänker att vad vi gör idag är att vi matchar kanske insatserna med behovet bättre.

Områdeschefen Alexis Ljungkvist håller inte med om kritiken: ”Insatserna måste matcha behoven”. Foto: SVT

Ärenden återkommer

Socialsekreterarna berättar istället att de ofta har tvingats lägga ner ärenden, som sedan återkommer när problemen har förvärrats. Det kan exempelvis handla om våld i hemmet, om föräldrar som slår sina barn.

Samtidigt är det ju dyra insatser och stadsdelen har ju ett ansvar att hålla nere kostnaderna?

– Det blir dyrare om man inte sätter in de billiga insatserna när vi ser ett behov. Då eskalerar det och blir dyrare insatser i slutändan, säger den andra socialsekreteraren.

En av kollegorna instämmer.

– Även om man kan hålla nere siffrorna på kort sikt så kommer det slå tillbaka på stadsdelen i stort. Både gällande kostnader men också ökade gängproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.