– Det är en handfull familjer och ensamstående utan hemförsäkring som hört av sig. Det rör sig om ett 20-tal personer, säger Marie Blåder. Foto: SVT/Privat

Socialtjänsten: Flera familjer saknar hemförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Boende i nära 100 lägenheter har fått lämna sina hem efter branden i Skövde. Nu visar det sig att flera av familjerna saknar hemförsäkring.

– De har inte har någon hemförsäkring så de kan inte få hjälp av något försäkringsbolag. Då hänvisas de till oss i socialtjänsten att lösa deras situation akut säger Marie Blåder, avdelningschef på socialtjänsten i Skövde.

Över 100 personer fick lämna sina hem efter den kraftiga brand som bröt ut i ett flerfamiljshus i stadsdelen Södra Ryd i Skövde på onsdagkvällen.  Socialtjänsten har under torsdagen fått reda på att flera av de familjer som inte kan återvända till sina lägenheter saknar hemförsäkring.

– Det är en handfull familjer och ensamstående utan hemförsäkring som hört av sig. Det rör sig om ett 20-tal personer, säger Marie Blåder.

Har ett egetansvar

Enligt Marie Blåder har Skövde kommun tillfång till ett antal vandrarhems-liknande rum med toalett och gemensamt kök som kan komma att utnyttjas.

Men i första hand får de drabbade själva försöka hitta tak över huvudet, hos släktingar eller vänner.

– Kan de inte det är det till oss det kan komma för att få akut hjälp och tak över huvudet.

De som har en försäkring, var tar de vägen?

– De antar jag bostadsföretag tar hand om tillsammans med försäkringsbolagen.

Försäkringsbolagen medvetna om problemen

Enligt försäkringsbolaget Länsförsäkringar kan de inget göra för de som saknar hemförsäkring. Men det heller inte speciellt vanligt att folk i allmänhet är oförsäkrade.

– Men vi är medvetna om att det är vanligare i vissa socioekonomiska områden, där man kanske har en kultur där man inte skyddar sig med försäkringar och förlitar sig istället på släkt och vänner, säger Ulf Lindholm, skadechef Länsförsäkringar Skaraborg.

Marie Blåder anser att kommunen har kontroll på situationen.

– Vi kommer kunna lösa der natten och helgen, sedan får vi titta hur det ser ut långsiktigt. Vi vet ju inte hur skadade deras boenden är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.