Flaggan vajar på halv stång i Lidköping efter det misstänkta barnmordet. Foto: SVT

Socialtjänsten tillsätter extern granskning efter misstänkt mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter det tragiska dödsfallet i Lidköping vajar flaggan på halv stång i Lidköpings kommun. Ett treårigt barn misstänks ha blivit mördat och socialtjänsten anlitar en extern granskare för att utreda hur de skött kontakten med den drabbade familjen.

Under torsdagen gjorde Lidköpings kommun en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). På fredagen tillsattes en extern granskare som ska utreda hur socialtjänsten skött kontakten med familjen innan det misstänkta mordet ägde rum.

– Vi vill ha någon utifrån. Dels för att vi har hög arbetsbelastning, men också för att vi ska vara helt opartiska eftersom händelsen är utöver det vanliga, säger socialchefen Helen Smith i Lidköpings kommun.

Lidköping

Alla akter ska granskas

En utredare från en annan kommun har fått uppdraget och redan börjat sätta sig in i ärendet.

– Den personen ska granska alla akter och handlingar och intervjua personal och personer som varit inblandade, säger socialchefen Helen Smith.

I nuläget kan man inte svara på hur lång tid utredningen kommer att ta.

– Vi vill se om det på något sätt finns något vi kunde gjort annorlunda i vår handläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lidköping

Mer i ämnet